Länkar, tips och råd



Här några länkar till andra hemsidor som kan vara av intresse:




Tips och råd:

================================================================
                                                    PÅMINNELSER
o     Rör aldrig servisventilen, den tillhör föreningen.  Ha egen avstängning.
o     Lämna in besiktningsintyg om Du inte gjort det.   Stadgarna kräver det.
================================================================

Fornebo 2002-04-21

VVS-teori. Frågan är, anges invändigt eller utvändigt diametermått?

En liten miss i utskicket är att ingen förklaring fanns kring
hur man menar när man säger PEM-rör 25 mm, 32 mm o.s.v.

Det är alltid yttermåttet som man talar om.
Det gäller såväl polyetenrör som kopparrör.

Olika tryckklasser har olika godstjocklek så en
Pn 6,3/röd färg 32 mm har större invändig diameter än
Pn 10/blå färg 32 mm.

Följande diametrar gäller för tryckklass Pn 10:
Utvändig     Invändig
16 mm        12 mm
20 mm        16 mm
25 mm        20,4 mm
32 mm        26,2 mm
40 mm        32,6 mm
50 mm        40,8 mm
63 mm        51,4 mm
75 mm        61,4 mm




Regler och tips.  Värmekabel och VVS-materiel.  Fortfarande aktuellt!!!

Anmälningsplikt och besiktningsskyldighet innan vatteninkoppling
Allra bäst är förstås att man lejer bort arbetet till en yrkesman, en rörmokare, för de arbeten som måste göras. Det finns omvittnat från andra stugområden i kommunen hur gör‑det‑självare felaktigt kopplat in vattenledning och där det efteråt blivit stora problem. Det kan bli dyra efterräkningar för fastighetsägaren om skador uppstår. Om det skulle inträffa en vattenläcka kan även hela området bli drabbat och skadeståndsanspråk kan bli aktuella. Ett exempel på felinstallation som även en yrkesman kan drabbas av är att röret inte är i botten när en PRK-koppling dras åt. Röret kan omärkligt halka ur när man börjar att jobba med rörtången.

Vi vill undvika detta. Efter alla varningar har vi valt att i stadgarna införa regler om detta.
Här ett utdrag ur stadgarna:

"§ 15   Anmälningsplikt och besiktningsskyldighet
Medlem skall före inkoppling av vintervatten anmäla detta till styrelsen varvid därefter anläggningen besiktigas med avseende på fackmannamässig installation, frysrisk m.m.".

Om en anlitad fackman gör jobbet kan man ju begära ett intyg av denne som sedan uppvisas för styrelsen. Ingen i styrelsen kommer att utföra besiktningar eftersom ingen har den kompetensen. Vi har hört oss för med Bredängs HB och de kan utföra besiktning och deras normalpris är uppskattat till 100-200:- kronor per besiktning, men det kan finnas mer eller mindre komplicerade ställen. Eftersom det är omöjligt att utföra en besiktning när en koppling redan är åtdragen så rekommenderas att detta åtdragningsmoment inte görs förrän vid besiktningstillfället.

Frostfritt djup
Här en tumregel. Jordmaterialet och annat påverkar djupet. De tjälförhållanden som gäller för trakten är 1,0-1,2 meter i vägkant eller i åkermark och mitt i en väg 1,8 meter.

VVS-kopplingar m.m.
Alla kopplingar och rörledningar skall ha tryckklass Pn 10.  Pn 6 duger inte.
PRK-koppling är krav. Är inte dyrare än andra fabrikat. Danfoss har agenturen. Det står gjutet bokstäverna "PRK" på äkta PRK-kopplingar. Andra fabrikat rekommenderas ej. Exempel på en dålig koppling är Plassonkoppling helt i plast med o-ring som är svår att få tät.

Själva servisventilen kan inte en nytillkommande medlem själv köpa. Vi använder ett speciellt bra fabrikat som levereras från Bredängs HB. En fastighetsägare får för övrigt aldrig gräva upp eller röra själva servisventilen. Den ligger på frostfritt djup och från servisventilen kommer en 2,0 - 2,5 meter rörstump som är PEM 25 mm. Egen skarvkoppling ansluts till denna rörstump. Skarvkopplingen måste ligga på frostfritt djup även om man har värmekabel. Isolering med skivor kan bli nödvändig. Det är just kopplingarna som är känsliga för kyla och kan spricka. Värmekabeln är normalt inte alltid strömsatt och därför är det så viktigt med frostfritt - utan el.

PRK-kopplingen för skarven måste ha en dimension som är lika stor eller större än den största ledningsdimensionen. Förminskning måste användas om annan dimension på rörledning via PRK-koppling skall anslutas till rörstumpen:
Stump 25 mm > PRK25-25 > Förminskning25-20 >- Förminskning20-16 > 16 mm till huset.
Stump 25 mm > PRK25-25 > Förminskning25-20 > 20 mm till huset.
Stump 25 mm > PRK25-25 > 25 mm till huset.
Stump 25 mm > Förminskning25-32 > PRK32-32 > 32 mm till huset.

Huvudavstängningsventil skall finnas i huset. Det kan vara svårt att hitta servisavstängningen ute i djupsnön. Försäkringsbolag har åsikter om vattenskada när ingen avstängningsmöjlighet finns i huset.

Om man vill kunna tömma sin vattenledning
Om förhållandena är sådana att man har behov av att kunna tömma ut vattnet ur ledningen mellan huset och servisventilen, så finns en dålig metod och en bra metod. Observera att det är ovanligt att ha på detta sätt. Få fastigheter har ordnat möjlighet att tömma sin ledning därför att det normalt inte behövs. Om man nu måste anordna detta så är principen följande: Någonstans i en lågpunkt på rörledningen mellan servisventilen och huset sitter en ventil och därifrån finns avrinningsmöjlighet för vattnet som man tömmer ut.
Den dåliga metoden är att använda sig av en glimpost vattenpostventil. Det ger oftast problem av olika slag. Glöm den metoden!
Den bra metoden är att man har en T-koppling till vilken man ansluter en vanlig avstängningsventil som påverkas med en nyckelstång.

Isolering med frigolitskivor
Blå eller rosa frigolitskivor måste användas. De är åldersbeständiga och tåliga. En skivtjocklek på 5 cm, med standardmåttet 60 x 120 cm, motsvarar cirka 50 cm jordfyllning. Det finns en regel att minst 60 cm jord måste finnas över en isolerskiva. Ett utförande med 5 cm skiva och 60 cm jord innebär alltså ungefär samma som om man har grävt ned ledningen i jord på djupet 110 cm. Ibland räcker det inte att bara isolera ovanpå utan även isolering från sidorna måste göras. Ibland kan man även ha dubbla skivor ovanpå varandra omlott över skarvar.
Det handlar inte om att stänga ut vinterkylan, utan snarare att behålla den inneboende jordvärmen - om det nu i praktiken betyder något.

Värmekabel
En värmekabel skall finnas inuti röret i kontakt med vattnet. Glöm andra metoder!
Viktigt är att isolering av rörledningen alltid måste göras även om man har värmekabel. Om än relativt tunn isolering så är det absolut nödvändigt. Med isolering avses även jordmaterial. Det fungerar alltså inte med en naken rörledning ovan jord.

För rörledning dimension 16 mm och eventuellt också 20 mm rekommenderas ej värmekabel. Hålet blir alltför litet. Från 25 mm är det okay med värmekabel.

Det finns dåliga värmekablar som är alltför tjocka och som drar alltför mycket ström. Varning för att stirra sig blind på priset och köpa något man ångrar sedan. Thorin & Thorin har en värmekabel som är bara 2,0-2,5 mm tjock och som drar väldigt lite ström, bara 8 Watt per meter, på just bara de centimeter av hela sträckan där temperaturen är kallare än +5 grader. Det är en halvledare som inte leder ström om den är varmare. Den behöver inte vara strömsatt dygnet runt eftersom det tar bara cirka 15-20 minuter att tina ledningen om den är relativt bra isolerad. Att ha en slinga på några meter på väggen inne i huset är okay och blir nog nödvändigt eftersom det bara finns fasta längder i steg på 2-3 meter och eftersom det är så viktigt att värmekabeln når ända fram till servisventilen, så när som på någon decimeter. Alltså hellre för lång än alltför kort.

När man använder värmekabel så behövs en "värmekabelkoppling" (cirkapris 250 kronor) med speciell vattentät gummigenomföring för värmekabeln. Den värmekabelkopplingen sitter via en förminskning i en T-koppling med ett rör mot servisventilen och det andra röret mot husets huvudavstängningsventil. Det finns även en kombinerad koppling (Y-koppling) att köpa med värmekabelkoppling och koppling i ett enda helgjutet stycke och den kan användas om man önskar att rörledningen skall fortsätta i samma riktning och man alltså inte vill böja av rörledningen 90 grader.

Beställningslista   (ej längre aktuellt)
Meddela oss en gissning av vad Du kommer att köpa, senast efter Pingst onsdag den 22 maj 2002. I slutet av maj går vi ut och begär bästa pris hos olika leverantörer. Därefter återkommer vi med prislista och då kan Du sedan lägga Din slutliga, exakta beställning till oss.
Adress för gissning/beställning:
      Evy Siverby          (tomt 90)
      ... ... ...

      ... ... ...

Koppling, rak - PRK    20-20

Koppling, rak - PRK    25-25

Koppling, rak - PRK    32-32
Antal ........

Antal ........

Antal ........
PRK Förminskning    20-16

PRK Förminskning    25-20

PRK Förminskning    32-25
Antal ........

Antal ........

Antal ........
Plaströrledning PEM-rör  Pn 10    20 mm

Plaströrledning PEM-rör  Pn 10    25 mm

Plaströrledning PEM-rör  Pn 10    32 mm
Antal meter .......

Antal meter .......

Antal meter .......
Koppling T-rör 90 grader - PRK    20-20-20

Koppling T-rör 90 grader - PRK    25-25-25

Koppling T-rör 90 grader - PRK    32-32-32
Antal ........

Antal ........

Antal ........
Värmekabel Thorin & Thorin

Vattentät genomföring för värmekabel

Y-koppling     25 (för värmekabel ist. f. T-rör)

Y-koppling     32 (för värmekabel ist. f. T-rör)
Antal meter .......    Ta till ordentligt!

Antal ........

Antal ........

Antal ........
Huvudavstängningsventil    25

Huvudavstängningsventil    32
Antal ........

Antal ........
Frigolitskivor rosa/blå    5 x 60 x 120 cm
Antal ........

Med vänlig hälsning

Svante Sundelin
för styrelsen i Fornbo vintervatten etapp 2 ekonomisk förening



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar